W tzw. Tłusty Czwartek, 23 lutego, kupując „Głos Międzyrzecza i Skwierzyny” w trzech punktach sprzedaży - w sklepie „U Rojka” przy ul. Krasińskiego w Międzyrzeczu, w sklepie spożywczym w Kaławie oraz w minimarkecie Pszczółka przy ul. Piastowskiej w Międzyrzeczu - do każdego egzemplarza tygodnika dodawany będzie za darmo pączek.
Możemy sami usmażyć sobie te smakołyki. To bardzo łatwe. P. Rojek zdradził nam swoją recepturę. Zaczynamy od składników; 1 kg mąki pszennej wrocławskiej typ 500, a do tego 120 gram jajek (białka i żółtka z trzech jajek), 80 gram żółtek (żółtka z czterech jajek), 50 gram cukru i 100 gram margaryny, lub masła, 5 deko drożdży i szczyptę soli. I ewentualnie można dodać do ciasta kieliszek czystego spirytusu, dzięki czemu pączki po usmażeniu nie będą zbyt tłuste.
Jak przyrządzamy ciasto? Miksujemy wszystkie składniki, na koniec dodajemy rozpuszczoną na wolnym ogniu margarynę lub masło i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je na 40 minut, aby przefermentowało. Potem przez chwilę ponownie je wyrabiamy i następnie dzielimy na kawałki, z których formujemy pączki i nadziewamy je marmoladą (dżem się do tego nie nadaje). Ostatnią fazą jest smażenie. Pączki smażymy na tłuszczu w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Zdaniem wielu łasuchów, najlepsze są pączki smażone na smalcu. Obecnie piekarze odchodzą od tych tradycji, gdyż smalec zawiera znacznie więcej niezdrowych kwasów nasyconych.
- Paczki nie są wprawdzie zbyt zdrowe, ale jedzone z umiarem raczej nam nie zaszkodzą. A z pewnością potrafią poprawić humor - zapewnia P. Rojek.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?