Z kością, czy bez? Maczany wcześniej w mleku czy niekoniecznie? Obsypany mąką od razu maczany w rozbełtanych jajkach? Podany z mizerią czy z kiszoną kapustą? To już tylko - naszym zdaniem - niepotrzebne komplikowanie sprawy i dzielenie włosa na czworo!
Kotlet schabowy: składniki
Bo przepis jest prosty i składa się z zaledwie kilku czynności. Dzięki temu naprawdę każdy może w dniu schabowego zostać mistrzem schabowego. A leci to tak:
Składniki:
schab
jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
Kotlet schabowy: wykonanie
Potem procedura jest banalnie prosta:
Plastry schabu grubości około centymetra należy rozbić tłuczkiem – z obu stron.
Potem mięso trzeba dokładnie wykąpać w rozbełtanych jajkach.
Potem dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzanym smalcu i smażyć na złoto z obu stron.
Koniec. Fanfary. Okrzyki radości. Smacznego!
TAK KIEDYŚ WYGLĄDAŁO NASZE MIASTO
ZOBACZ TAKŻE:
To jeden z symboli Gorzowa: katedra. Zobacz kościół na starych widokówkach
Niewiarygodne, jak piękne było kiedyś nasze miasto. Gorzów sprzed lat oczarowuje!
Ulica Sikorskiego wyglądała kiedyś jak centrum Paryża. Nie wierzysz? Zobacz
PLANETA GORZÓW ZAPRASZA!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?