Od ponad stu lat w Wielkopolsce nieodłącznym atrybutem obchodów Dnia Świętego Marcina są słodkie rogale, nadziewane białym makiem. Ta kulinarna tradycja jest także są także bardzo popularna w naszym regionie. Np. w Międzyrzeczu, gdzie rogale można juz kupić w wielu cukierniach, sklepach i marketach. To certyfikowany produkt regionalny, dlatego mogą je wypiekać i sprzedawać pod nazwą rogali świętomarcińskich tylko wybrane, wielkopolskie cukiernie.
Na Pomorzu i Śląsku tradycyjnym przysmakiem świętomarcińskim jest gęsina. Redakcja tygodnika „Głos Międzyrzecza i Skwierzyny” jednak bardziej gustuje w rogalach...
Święty Marcin z Tours (łac. Martinus Turonensis) - urodzony w roku 317 lub 335 w Sabarii w Pannonii - zmarł 8 listopada 397 w Candes nad rzeką Vienne. Był biskupem Tours, jest świętym kościoła rzymskatolickiego i prawosławnego. Jest patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy
Zobacz także, jak powstaje syrop z płatków róż
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?