Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pszczewski Folwark szykuje się do wielkiego winobrania [ZDJĘCIA]

Dariusz Brożek
Matecznikiem winnicy było 640 krzewów, które zostały zasadzone przed czterema laty na powierzchni ćwierć hektara. Teraz w winnicy rośnie blisko 27 tys. krzewów, a jej powierzchnia wynosi prawie 5,5 ha.
Matecznikiem winnicy było 640 krzewów, które zostały zasadzone przed czterema laty na powierzchni ćwierć hektara. Teraz w winnicy rośnie blisko 27 tys. krzewów, a jej powierzchnia wynosi prawie 5,5 ha. Dariusz Brożek
Na blisko 27 tys. krzewów w Folwarku Pszczew zaczynają dojrzewać szlachetne gatunki winogron. W połowie września odbędzie się tam IV Winobranie.

Przed wiekami Pszczew należał do biskupów poznańskich, którzy mieli tam swoją letnią rezydencję. Ich pałac otaczał ogród, z którym sąsiadowała winnica.

- Wytwarzane tutaj wino trafiało do okolicznych parafii, a winogrona na stoły duchownych, gdyż Pszczew był siedzibą archidiakonatu, czyli ważnym ośrodkiem kościelnej administracji. Od kilku lat staramy się przywrócić winiarskie tradycje tego miejsca - mówi Łukasz Robak, właściciel Folwarku Pszczew.

Folwark jest jedną z wizytówek Pszczewa i powiatu międzyrzeckiego. W ciągu ostatnich ośmiu lat jego właściciele odrestaurowali zabytkowe zabudowania i odtworzyli dawną winnicę na południowym stoku między zabudowaniami i stawami.

- W ścianie dawnej stajni wbite były metalowe haki na specjalne prowadnice, na których ponad sto lat temu rosły winogrona. To był zalążek naszej winnicy, gdyż właśnie w tym miejscu zasadziliśmy pierwsze krzewy winogron - dodaje Ł. Robak.

Zobacz relację z Jarmarku Magdaleńskiego

Razem z Ł. Robakiem spaceruję między krzewami, na których dojrzewają soczyste kiście winogron. Niektóre nadają się już do jedzenia. Zrywam jedną z kiści i gaszę pragnienie słodkim jak miód i orzeźwiającym sokiem. Pychota!

- Winogrona mają tutaj bardzo dobrze warunki. Miejsce jest idealnie nasłonecznione, a te krzewy kochają słońce. Ostatnie upały sprawiły, że zaczęły dojrzewać wcześniej, niż przed rokiem. Dzięki słońcu i sporadycznemu podlewaniu podczas upałów, grona mają dużo cukru i wyśmienicie nadają się na wino - zaznacza mój przewodnik.

Więcej na ten temat w aktualnym wydaniu tygodnika „Głos Międzyrzecza i Skwierzyny”.

Zobacz wideo z trzeciego winobrania w Folwarku Pszczew

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzyrzecz.naszemiasto.pl Nasze Miasto