MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy...
fot. stevepb/pixabay.com

Osiem ważnych i ciekawych faktów na temat nadwagi i otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

BMI – marker otłuszczenia

Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy ciała przez wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Najpowszechniejszym, chociaż niepozbawionym wad, wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (body mass index), który został stworzony w 1840 r. Można go obliczyć dzieląc masę ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jednakże warto pamiętać, że wskaźnik ten ma sporo wad, ponieważ waga wyrażona w kg nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że na masę ciała składa się masa: mięśni, kości, wody i tkanki tłuszczowej. Obecnie, jedną z najlepszych metod diagnozowania otyłości jest rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii DEXA (DXA – dual energy X-ray absorptiometry), która pozwala precyzyjnie określić poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

BMI:

• Niedowaga: <18,5

• Wartość prawidłowa: 18,5-24,9

• Nadwaga: 25-29,9

• Otyłość I stopnia: 30-34,9

• Otyłość II stopnia: 35-39,9

• Otyłość III stopnia: >40

Zobacz również

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

Słowackie Tatry otwarte dla turystów. Ratownicy górscy ostrzegają przed zagrożeniami

Słowackie Tatry otwarte dla turystów. Ratownicy górscy ostrzegają przed zagrożeniami

Polecamy

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść