Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny szlak: Syrop z płatków róż Magdaleny Dolaty [WIDEO, ZDJĘCIA]

Dariusz Brożek
Dariusz Brożek
Magdalena Dolata dostała za syrop Kulinarną Perłę
Magdalena Dolata dostała za syrop Kulinarną Perłę Dariusz Brożek
W malowniczej scenerii Zalewu Bledzewskiego rosną róże, z których Magdalena Dolata wyrabia znakomity syrop. Tajemnica jego smaku tkwi właśnie w płatkach. Docenili ją nawet jurorzy prestiżowego konkursu Kulinarna Perła.

Od ponad 20 lat Magdalena i Andrzej Dolatowie wynajmują pokoje letnikom. Jako jedni z pierwszych w powiecie międzyrzeckim postawili na agroturystykę i teraz zgodnie przyznają, że to był strzał w dziesiątkę. - Zaczęło się od tego, że turyści sami przychodzili i pytali, czy możemy im wynająć pokój na kilka dni - opowiada A. Dolata.
Gospodarstwo położone jest w jednym z najbardziej malowniczych i urokliwych zakątków powiatu międzyrzeckiego. Z jednej strony sąsiaduje z malowniczym brzegiem Obry i z zabytkową elektrownią wodną, której zapora spiętrza rzekę tworząc Zalew Bledzewski. Z drugiej mamy ogromne połacie lasów. To idealne miejsce dla osób, które chcą wypocząć na łonie natury, z dala od zgiełku wielkich aglomeracji i stresującej pracy w korporacjach. Dla mieszczuchów to prawdziwy eden - świeże powietrze, czysta woda, ryby, grzyby i śpiew ptaków. W mieście nie znajdą tego, nie kupią za żadne pieniądze. Cisza, spokój i... tradycyjne smaki

Zalew przyciąga też wędkarzy, natomiast lasy grzybiarzy. Dlatego „Dolatówka” - jak nazwali swoje gospodarstwo właściciele - tętni życiem aż do listopada. Goście mogą tutaj rozbić namioty i wynająć pokoje z wszelakimi wygodami. Także z kuchnią, ale jeśli nie chcą tracić czasu na pichcenie, mogą zamówić posiłki na miejscu. Pani Magda jest zresztą znakomitą kucharką. Jej specjalnością są tradycyjne, polskie potrawy.

- Gotować, piec i smażyć nauczyłam się od mojej mamy Zenobii. Zdradziła mi między innymi przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie przepis na syrop z płatków róż - opowiada.

Syrop to sztandarowy produkt kulinarny pani Dolaty. Został uznany za tradycyjny produkt regionalny i w 2012 r. na targach w Poznaniu otrzymał tytuł Kulinarnej Perły. - Podstawą są płatki róży wysokopiennej. To dawna, poniemiecka odmiana. Hodujemy ją przy naszym domku - mówi.

Więcej na ten temat w środę, 5 lipca, w tygodniku „Głos Międzyrzecza i Skwierzyny”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzyrzecz.naszemiasto.pl Nasze Miasto