Do przygotowania tradycyjnego, a zarazem wyjątkowego świątecznego wypieku zużyto ponad 40 kilogramów mąki, 300 jajek, 15 kilogramów cukru, 15 kilogramów tłuszczu.
Mazurek przełożono marmoladą, udekorowano kajmakiem oraz bakaliami.
- Dziękuję za wielką pracę i zaangażowanie w przygotowanie mazurka cukiernikom Społem PSS w Kaliszu oraz uczniom i nauczycielom Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego". Wsparli nas Ośrodek Sportu, Rehabilitacji i Rekreacji w Kaliszu i Fundacja CHOPS - wymienia prezydent Kalisza Krystian Kinastowski.
Kulinarnemu wyzwaniu towarzyszył występ Zespołu Ludowego z Kociny, który zaprezentował nawiązujące do świąt zwyczaje.
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?