Dni Wisły 2022. Trwa wielki finał Mistrzostw Polski w Grillowaniu
Po długich eliminacjach do kluczowej rywalizacji w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu, wyłonione zostały dwie drużyny, których ostatnie starcie odbywa się w Wiśle, nazywanej Perłą Beskidów.
Naprzeciwko siebie na symbolicznym ringu w sobotę, 25 czerwca, stanęły zespoły, które zdobyły największe uznanie internautów: „Żer to! To je dobre!” i „The Grillers. Pierwsza para to szef kuchni katowickiej restauracji ze swoją narzeczoną, druga to mistrzowie innowacyjnego grillowania. Obie drużyny wspierają osoby, które zostały wyłonione w konkursie internetowym.
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, zorganizowane przez producenta wędlin Duda Nasze Polskie przy współpracy z Miastem Wisła to nie tylko rywalizacja drużyn grillujących, to przede wszystkim mnóstwo świetnej zabawy dla całych rodzin.
Organizatorzy przygotowali szereg atrakcji, m.in. animacje dla najmłodszych, malowanie twarzy, konkursy.
Niekwestionowaną bohaterką mistrzostw jest Kiełbasa Beskidzka, nowość na rynku polskich wędlin.
- Kiełbasa Beskidzka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który rośnie właśnie w Beskidach, to idealna propozycja na grilla, jest już nacięta i gotowa do położenia na ruszt - mówią organizatorzy.
O jej walorach można przekonać się m.in. w Wiśle, próbując jej prosto z food trucka marki Duda.
Przepisy uczestników Mistrzostw Polski w Grillowaniu
Uczestnik: Żer to! To je dobre!
Danie z grilla: Bagieta z kiełbasą beskidzką, szarpanymi boczniakami i paloną papryką
Składniki: Kiełbasa Beskidzka Duda, bagietka, boczniaki, papryka, sałata rzymska baby, oliwa, czosnek, natka pietruszki, limonka, pieprz, sól, sos z mango z chilli i kolendrą.
Przygotowanie: Kiełbasę Beskidzką grillujemy i kroimy pod kątem w szerokie talarki. Paprykę opalamy na grillu, aż skórka się zwęgli i obieramy. Boczniaki marynujemy w oliwie z czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Grillujemy je i szarpiemy na drobniejsze paski. Sałatę kroimy na dwie połowy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy. Bagietkę rozcinamy i grillujemy. Zgrillowane bagietki sowicie smarujemy sosem i nakładamy kolejno: sałatę, paprykę, boczniaki i kiełbasę.
Uczestnik: Grill Team Ochodze
Danie z grilla: Chlebki pita z Kiełbasą Beskidzką i warzywami
Składniki: Kiełbasa Beskidzka Duda, chlebki pita, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, cukinia, papryka, mini pieczarki, pomidory w puszce. czosnek, majeranek, rozmaryn, prażona cebulka, czerwone wino.
Przygotowanie: Chlebki pita grillujemy na żeliwnej blaszce umieszczonej na ruszcie grilla. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę, paprykę i cukinię - w grubą kostkę. Na oliwie podsmażamy pieczarki. Gdy się zrumienią, dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i czosnkiem. Dodajemy pół szklanki wina i dusimy wszystko razem przez chwilę. Kiełbasę grillujemy na ruszcie, aż się zrumieni. Kroimy w grube plasterki. Przekładamy na patelnię z warzywami i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut. Rozcinamy zgrillowane chlebki i wypełniamy kiełbasą z warzywami. Posypujemy prażoną cebulką.
Uczestnik: Pitt Bros
Danie z grilla: Kanapki z Kiełbasą Beskidzką, cheddarem i kimchi
Składniki: Kiełbasa Beskidzka Duda, 200 g kimchi, 200 g sera, cheddar, sos Sriracha, świeża kolendra, 6-8 kromek chleba (pszenny lub tostowy).
Przygotowanie: Kiełbasę kroimy wzdłuż i grillujemy z obu stron. Podobnie postępujemy z chlebem. Na jedną kromkę nakładamy starty ser, kiełbasę i kimchi. Posypujemy pozostałym serem i przykrywamy drugą kromką. Kanapkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 5-8 minut. Gotowe kanapki kroimy po przekątnej. Podajemy ze Srirachą i świeżą kolendrą.
Więcej przepisów można znaleźć na e_book_beskidzka
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?