MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Wiceministra Edukacji Katarzyna Lubnauer w Zduńskiej Woli na lekcji programowania ZDJ

NOWE
Wiceministra Edukacji Katarzyna Lubnauer w Zduńskiej Woli na lekcji programowania ZDJ

Tydzień Czytania Dzieciom w Kazimierzy Wielkiej. Była wspólna lektura [FOTO]

Tydzień Czytania Dzieciom w Kazimierzy Wielkiej. Była wspólna lektura [FOTO]

Polecamy

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie

Jednym zdaniem zszokowała widzów „Dziennika Telewizyjnego”. Zapisała się w historii

Jednym zdaniem zszokowała widzów „Dziennika Telewizyjnego”. Zapisała się w historii

Pijesz słodkie napoje? Uważaj! To też słodycze. Ile można ich wypić dziennie?

Pijesz słodkie napoje? Uważaj! To też słodycze. Ile można ich wypić dziennie?