Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie 2023. TOP 10 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami
Składniki na kwadratową blaszkę 24 cm
250 g herbatników maślanych
250 g herbatników kakaowych
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka jabłkowo-miętowa
300 ml śmietanki słodkiej 30%
3 łyżki cukru pudru do sernika
3 łyżki cukru pudru do śmietanki
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
1 galaretka truskawkowa z pianką
posypka czekoladowa
3 brzoskwinie (świeże)
listki świeżej mięty
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"