Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzyby marynowane - przepis na grzyby marynowane, marynowane grzyby w occie, jak marynować grzyby?

Malwina Kruk
Grzyby marynowane - przepis na grzyby marynowane,marynowane grzyby w occie, jak marynować grzyby?
Grzyby marynowane - przepis na grzyby marynowane,marynowane grzyby w occie, jak marynować grzyby? Pixabay.com / zdjęcie ilustracyjne
Jesień to doskonały czas na to by przygotować pyszne i zdrowe przetwory na zimę.Zalewa na grzyby marynowane zapewni, że nasze rydze, maślaki czy prawdziwki będzie można przetrzymywać latami i zjeść, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Marynata do grzybów nie wymaga wielu przygotowań i daje doskonałe rezultaty. Dalsza część elaboratu poniżej.

Zima to czas, gdy z chęcią otwieramy słoiki z domowymi przetworami. Grzyby marynowane to nie tylko doskonały dodatek do zakrapianych imprez ale także świetna alternatywa dla wielu dań kuchni polskiej, które na codzień konsumujemy. Możemy marynować grzyby w śmietanie, occie, a nawet zrobić grzyby marynowane na słodko. Swoich zwolenników mają też grzyby marynowane w sosie pomidorowym.

Grzyby marynowane przepis

Grzyby marynowane
Składniki:

  • 1 kg grzybów (np. opieńki, gąski podgrzybki),
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 cebule i 2 marchewki,
  • 150 g soli,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • cukier,
  • sól

Grzyby marynowane - Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w talarki, a marchew w krążki. Grzyby oczyszczamy, myjemy (pod silnym strumieniem, ale krótko, żeby za bardzo nie nasiąkły wodą). Wkładamy grzyby do rondla. Dodajemy cebulę i marchew. Całość zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i nakładamy do słoików. Ocet gotujemy z wodą, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz 2-3 listkami laurowymi. Zalewamy tym grzyby. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy.

grzyby marynowane w pomidorach

Składniki:

  • 1 kg niedużych lub pokrojonych drobniej grzybów,
  • 500 g cebuli,
  • 1 szklanka oleju,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 12 łyżek octu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra w proszku.

Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy - najlepsze są jak najmniejsze. Obgotowujemy je przez około 10 minut i odcedzamy. Cebulę kroimy w plastry i dusimy w szklance oleju z dodatkiem wody i koncentratu. Dodajemy sól, pieprz i paprykę do smaku. Prażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy ocet. Całość łączymy z grzybami, chwilę jeszcze podgrzewamy, po czym wkładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto